skip to Main Content

Výprava: Z Aše do Jablunkova

Vlakem z Aše do Jablunkova

Konečně jsme po covidu mohli vyrazit na tři dny na výpravu. Namířili jsme si s vozíky, které představovaly lokomotivy, do Kosteleckých Horek a okolních lesů, kde jsme si užili celou výpravu.  Jednotlivé družiny se tentokrát jmenovaly podle názvů lokomotiv – Hrbatá, Žehlička, Gorila, Brejlovec, Rosnička a Karkulka.

První den jsme už během cesty soutěžili ve znalosti traťových značek, při hře na náhodu a průjezdu vlakových souprav překážkovou dráhou. Po dojezdu do Horek jsme se ubytovali, dali si společný „přípitek“ na zdar naší výpravy, sehráli Člověče nezlob se o brambory (a taky jsme je oškrábali) a hned propukl „kolotoč“ činností – vlakový minibar, přecpané kupé, vybavení průvodčího, roztřídění jízdenek, psychologický test pozornosti. Potom jsme sehráli hru na cestování mezi stanicemi spojenou se znalostí šifer. Výsledkem byl seznam věcí, které s sebou musí mít správný vlakvedoucí. Další hra v podobě puzzle čekala před večeří v jídelně. Potom jsme si trochu zazpívali a chystali se vyrazit na noční hru (Černí pasažéři). Déšť nás nepustil ven a tak jsme ji sehráli uvnitř budovy potmě – některým se to líbilo víc než venku.

Druhý den ráno byla nachystána rozcvička – sbírání a seřazení jednotlivých stanic, které jsem zatím „projeli“. Po snídani a přichystání potřebných věcí jsme společně vyrazili k lesu, kde se jednotlivé družiny rozdělily úvodní šifrou. Měly pak za úkol během celého dne projet určité stanice a na každé z nich plnily nějaký úkol. Pokud ho splnily opravdu dobře, získávaly jízdenky, jejichž délka pak rozhodovala celkové umístění během tohoto dne. Po návratu pak proběhla „tisková konference“, kde se hodnotily jednotlivé činnosti, sdělovaly zážitky a zlatým hřebem byl pak taneční večer doplněný „Barem U Michala“.

Třetí den opět začal rozcvičkou a posbíráním názvů zbylých stanic. Po snídani propukla hra Elfíkova cesta v jídelně a později venku předposlední družinová hrátka. Pak jsme se přesunuli do blízkého lesa a tam zahráli závěrečnou hru – snahou bylo získat co nejvíce razítek umístěných na jednotlivých „stanicích“. Vlakovou soupravu (hráč) mohly cestou potkat potíže v podobě technické závady, výluky, čekání na přípoj a podobně. Tyto potíže představovali vedoucí vyzbrojení hadrovými míčky. Po skončení této hry už bylo nutné uklidit, sbalit věci, předat si odměny a diplomy a vydat se s vozíky na zpáteční cestu domů.

Pořadí družin

1. Hrbatá – Mája Mrázová, Bára Kučerová, Kristy Ondráčková, Vašek Straka

2. Karkulka – Bára Čejková, Marky Dušková, Vojta Bureš, Kuba Zeman

3. Rosnička – Maru Zachařová, Honza Zapach, Martin Straka, Anička Slámová

4. Brejlovec – Patrik Horáček, Ondra Dastych, Fanda Čejka, Alenka Zemanová

5. Gorila – Káťa Šimůnková, Pepa Štangler, Štěpa Dastych, Ája Mrázová, Niky Kristlová