skip to Main Content

Znamení zvěrokruhu – podzimní výprava

Podzimní výprava se letos uskutečnila během soboty, neděle a pondělí při podzimních prázdninách. Autobusem jsme se nechali i s věcmi dovézt na hájenku Posekanec u Budislavi. Počasí nás trochu zkoušelo – všechny tři dny bylo mokro, chladno, chvílemi větrno a většinou pršelo. Hájenka nás taky zkoušela – měli jsme potíže s elektrickým proudem a s vodou. Za to druhé mohlo letošní sucho. I blízká studánka byla vyschlá. Nenechali jsme se odradit žádnými potížemi, připravený program jsme zvládli a ještě jsme do něj vymysleli další činnosti, které původně ani nebyly plánovány.
Tématem byla Znamení zvěrokruhu. První úkol, ještě v autobuse, bylo toto téma uhodnout. Po ubytování následovalo škrábání brambor na večeři (spadlé ušpiněné hvězdy, které bylo nutno očistit) a pak příprava dřeva, výroba lodičky, cesta po azimutech a lov zvěře. V chalupě jsme pokračovali určováním souhvězdí a luštěním šifer. Verunka pro nás měla hezký a zábavný testík, taky jsme si zazpívali a vysvětlili si rozcvičku. Starší si pak ještě mohli zahrát Parlament.
Ráno po rozcvičce – sesbírání lístečku a z nich sestavení trojic název znamení, znak znamení a jeho období – a po snídani jsme se sbalili a společně vyrazili deštěm do skal. Tady musely jednotlivé týmy nejprve přijmout zprávu vysílanou v morseovce. Vyluštěním byly názvy míst, kde čekaly různé úkoly motivované jednotlivými znameními. Pak už putovaly týmy samostatně a řešily např. přepálení provázku, hledání znamení v Toulovcových maštalích, pokácení lahví s vodou, střelbu prakem a podobně. Odpoledne jsme se sešli a připravili ještě průchod Liščími dírami pod palbou – střelci pálili hadrové míčky ze skal a procházející tým se kryl štíty (pokličky). Pak jsme se vrátili do hájenky a nastalo velké sušení mokrých věcí.
Během večera jsme pak dokončovali některé úkoly z trasy a na noční hru – cestu k bohu Panovi (Kozoroh), který nám ve společnosti nymfy krásně zahrál na flétnu – vyrazili po jednotlivcích. Starší si pak opět před spaním mohli ještě zahrát další kolo Parlamentu.
Poslední dopoledne jsme zkusili pustit naše loďky po blízkém rybníku (skoro všechny plavaly), pohráli si s lanem, zkusili odhad hmotnosti, hledali a pak sestavili z částí obrázek Zvěrokruhu. Závěrečná hra byl velký boj mezi Řeky a Trójany. Pak už zbývalo jen sbalit věci, vše uklidit, odměnit se cenami a diplomy a už tu byl autobus, aby nás odvezl zpět do všedního života.
Výsledky výpravy: 1. Bukvičky a Písáci, 2. Kaštani, 3. Diamanty, 4. Kopřivy a 5. Kámen.