skip to Main Content

ÚKOL 3 – SO2021

Úkol splňte do čtvrtka 4.2., budeme opět rádi za fotky (kronikaspong@seznam.cz)

1. Vycházka po stopách živočichů

Kolem zimního stadionu projděte k řece, pokračujte přes most a za ním už vyhlížejte první bílou šipku. Po cestě budou navíc kartičky se stopou nějakého živočicha.
Potřebujete asi 1-2 hodiny času a opravdu dobré boty.
Jako řešení uveďte číslo – stopy kolika různých živočichů na kartičkách jste viděli? Komu asi patří poslední stopa? Vyluštili jste ještě něco?

POZOR PŘI PŘEKRAČOVÁNÍ TRATI !!!

Kdybyste si na trase nevěděli rady, volejte Lence S. na tel: +420776035864

2. Přírodovědné omyly – do řešení zapište počet pomýlených informací

Zima na zahradě

Teploměr dnes klesl z pěti stupňů pod nulou na dva nad nulou. Sníh začal trochu tát. Přesto se na krmítku objevilo hodně ptáků, první přilétl drozd a hned se pustil do zobání. Aby ne, když jsme do krmítka připravili pěkné kousky čerstvého slaného preclíku! Během dne se pod krmítkem objevila i ještěrka a sbírala vypadlé drobky, taky ježek vylezl z nory pod keřem a hledal něco k snědku. Sýkorkám se to moc nelíbilo, asi měly strach, že jim sní všechny žížaly. Když se ale na zahradě objevila sousedova kočka, sýkorky ztichly a hleděly se schovat ve svém hnízdě na větvi jabloně. Netrvalo dlouho a začalo se stmívat, ale jakmile na severu vyšel měsíc, přece jen bylo zase trochu světla. Pak už ve větvích usnul i norník a spal až do rána.

3. Trochu zvláštní ptáci

Jsou obyvateli našich lesů, ale někdy se objevují v zimě i v parcích. Vyhovuje jim totiž úroda šišek. Z nich vybírají semínka a mají na to speciálně utvářené jakoby křivé zobáčky. Vzhledem i chováním na stromech trochu připomínají papoušky. Zjistěte a zapište, o jaký druh ptáků jde.

(V řešení minulého úkolu se omylem neobjevil název kvetoucího keře. Jde o kalinu vonnou a najdete ji třeba nedaleko naší vývěsky, v rohové zahradě cestou ze Stromovky ke koupališti nebo na konci ulice Smetanova před posledními třemi domy vpravo.)

4. Šifra

pro starší:  23.5.20.5.13.1.    14.26.20.13.   17.22.13.   27.4.19.1.23.10.
pro mladší: ITSPOILNG  ÁMM  JRŠIADNE

ODPOVĚZTE NÍŽE: